miercuri, aprilie 17, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Legea pentru combaterea dezinformării a fost aprobată în prima lectură. Opoziția crede că puterea vrea să impună cenzura

Acasă Regiuni Chișinău mun. Legea pentru combaterea dezinformării a fost aprobată în prima lectură. Opoziția crede...

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost aprobat, joi, 7 aprilie, de Legislativ, în prima lectură, cu voturile a 56 de deputați din majoritatea PAS. Opoziția acuză guvernarea că vrea să introducă cenzura.

Deputații au votat o serie de amendamente la șapte legi, printre care Legea privind SIS, Legea cu privire la libertatea de exprimare și Codul serviciilor media audiovizuale. Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

Amendamentele pun în aplicare noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale și îi obligă pe furnizorii de servicii media audiovizuale să nu difuzeze, iar distribuitorii nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice, de scurt metraj și emisiunile de divertisment ce nu au conținut militar.

Legea îi oferă atribuții noi SIS orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale. Inițiativa propune că persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.

Proiectul de lege a fost criticat de deputații comuniști și socialiști, dar și de cei din Partidul „ȘOR”. Aceștia și-au exprimat temerile că noile reglementări vor conduce la instituirea cenzurii și au acuzat majoritatea parlamentară că au promovat proiectul prin metode netransparente.

În semn de protest, deputații BECS au blocat tribuna centrală a Parlamentului, iar ulterior au părăsit sala de ședințe în plen. Deputații „ȘOR” nu au participat la votarea inițiativei.

După consultări publice, proiectul urmează să fie supus procedurii de vot pentru a doua lectură.

Monitor Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -