sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

CNA: Domeniul construcțiilor în Chișinău, Bălți și Cahul, marcat de încălcări

Acasă Regiuni Chișinău mun. CNA: Domeniul construcțiilor în Chișinău, Bălți și Cahul, marcat de încălcări

Un studiu al Centrului Național Anticorupție arată că în trei mai importante municipii din Rep. Moldova – Chișinău, Bălți și Cahul – domeniul construcțiilor a fost marcat de multiple încălcări. CNA a constatat că autoritățile locale nu au aplicat măsuri suficiente de control și monitorizare în acest sens.

Studiul realizat de Direcția analitică a CNA vizează perioada 2018-2021 și are la bază analiza a numeroase informații, deținute de către administrațiile publice locale ale celor trei municipii, dar și informații culese din Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice.

Autorii Studiului au constatat mai multe vulnerabilități și riscuri, atribuite domeniului construcțiilor. Acestea au fost depistate pe tot procesul de edificare a bunurilor imobile, începând cu etapa de planificare a construcțiilor, de eliberare a actelor permisive, de monitorizare a lucrărilor până la recepția finală a obiectelor.

CNA a formulat mai multe recomandări pentru un șir de autorități, implicate în procesul de construcții, în sensul îmbunătățirii legislației în domeniu și a exclude riscurile de corupție.

Autorii consideră că administrația publică locală trebuie să exercite un control mai riguros asupra procesului de edificare a construcțiilor prin monitorizarea eliberării actelor permisive, în scopul neadmiterii abaterilor aferente. Primăriile trebuie să-și dezvolte competențele de constatare, documentare și contracarare a construcțiilor ilegale și să atragă specialiști în domeniu, reieșind din complexitatea activităților ce se impun.

Autorii studiului mai susțin că aprobarea unui regulament de demolare a construcțiilor și modificarea Regulamentului de recepție a construcțiilor și instalațiilor aferente, în special a celor finanțate din surse private, ar exclude mai multe vulnerabilități și ar corecta situația din domeniul construcțiilor în trei cele mai mari orașe ale țării. Experții consideră important ca în momentul înregistrării bunurilor în Registrul bunurilor imobile, statul să solicite obligatoriu actele permisive pentru efectuarea construcțiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -