luni, noiembrie 20, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Băncile din Moldova au acordat în februarie credite în sumă de peste 4 mlrd. de lei. Cum evoluează politica creditară

Acasă Regiuni Chișinău mun. Băncile din Moldova au acordat în februarie credite în sumă de peste...

În luna februarie, creditele noi acordate au constituit 4.023,8 milioane de lei, în creștere cu peste 50% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor BNM.

În circa 75% din cazuri, creditele au fost acordate în lei MD – puțin peste 3 mlrd. de lei și circa 24 la sută creditele în valută, al căror volum recalculat în MDL a constituit circa 1 mlrd. de lei.

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 52,4 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 36,1 la sută din totalul creditelor.

55,4 la sută din credite au fost acordate în lei societăților comerciale nefinanciare, iar persoanelor fizice – 35,4%.

Rata medie a creditelor în moneda națională s-a majorat cu 0,12 puncte procentuale. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,74 la sută, persoanelor fizice care practică activitate  – cu o rată de 10,94 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 9,78 la sută.

Față de perioada similară a anului precedent, rata medie nominală ponderată la creditele acordate în moneda națională a crescut cu 1,81 p.p.

Totodată, rata medie la creditele imobiliare s-a micșorat cu 0,10 p.p față de luna precedentă și s-a majorat cu 1,03 p.p. față de februarie 2021. Circa 94 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională.

Cea mai mare rată medie la creditele acordate în moneda națională a fost înregistrată la creditele cu termenul de rambursare de la 6 până la 12 luni constituind 9,69 la sută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -