duminică, noiembrie 27, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

A început dialogul politic și de securitate R. Moldova – Uniunea Europeană

Acasă Regiuni Chișinău mun. A început dialogul politic și de securitate R. Moldova – Uniunea Europeană

Dialogul la nivel înalt R. Moldova – Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate a început în cadrul primei sale reuniuni pe 18 martie de către vicepremierul și ministrul de Externe Nicu Popescu și Secretarul general adjunct, Directorul Politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora.

Acesta este nou pas în relațiile UE-R. Moldova, cu respectarea angajamentul și interesul lor comun de a consolida cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, potrivit unui comunicat al Delegației UE la Chișinău.

Cei doi oficiali ai discutat aspecte din domeniul securității. S-a discutat și despre întărirea rezilienței Moldovei, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum și cooperarea mai strânsă pentru combaterea amenințărilor hibride.

Participanții au discutat și despre situația privind reglementarea conflictului transnistrean. UE și-a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană, iar părțile au reafirmat angajamentul pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.

Decizia de lansare a dialogului înalt RM-UE a fost luată pe 28 octombrie 2021 la ultimul Consiliu de Asociere dintre UE și Moldova de la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -