luni, iulie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Istorii de succes
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Peste 15% din locuitorii satului Mihăileni sunt plecați peste hotare. Tinerii din localitate au creat și mențin punți de comunicare cu ei

Acasă Articole Asociere şi întruniri Peste 15% din locuitorii satului Mihăileni sunt plecați peste hotare. Tinerii din...

Fenomenul migrației afectează și satul Mihăileni din raionul Râșcani. În jur de 15,5% dintre cei 4.200 de locuitori ai satului sunt plecați peste hotare. Aproximativ 250 de locuitori au ales să plece definitiv peste hotare, iar alți 450 se află temporar în afara țării, la munci, potrivit Primăriei Mihăileni.

Mulți pleacă din cauza lipsei locurilor de muncă stabile, de lipsa unui venit decent, iar o altă parte pleacă fiind convinsă că peste hotare vor găsi oportunități mai bune.

„Migrează, în mare parte, oamenii apți de muncă. În sat rămân copiii, bătrânii și cei care au o sursă sigură de venit, rămân și casele fără stăpân, care deja se dărâmă și cioplesc din frumusețea satului”, afirmă  Natalia Trancalan, localnică.

Despărțirea de ce dragi pe anumite perioade este dureroasă mai ales pentru copii.

„Ori de câte ori îmi petrec persoanele dragi peste hotare, realizez cât de mult înseamnă să ai părinții, frații, surorile alături, acasă. Despărțirea e grea întotdeauna, iar timpul petrecut fără ei parcă ar trece în van. Foarte mult îmi doresc ca situația actuală să se schimbe, să nu mai fie nevoie ca părinții noștri să nu plece din țară pentru ca să poată să-și întreține familia”, spune Valeria, o elevă din clasa a XII-a din Mihăileni.

În afară de comunicarea interpersonală pe care cei plecați o mențin cu cei rămași la Mihăileni, aceștia au posibilitate să comunice și la nivel comunitar. Asta pentru că tinerii din localitate, alături de seniori, mențin o bună comunicare a celor din diaspora pe platforme web comunitare. Astfel, grupul local de inițiativă „Tinerii Mihăilenari” administrează câteva platforme de comunicare pe: Facebook – Asociația Băștinașilor Mihăilenarii de Pretutindeni; Tinerii Mihăilenari; pe Instagram – tinerii.mihailenari; pe Viber –  I❤Mihaileni și pe ok.ru: Asociația Băștinașilor Mihăilenarii de Pretutindeni.

„Acestea au devenit instrumente eficiente de informare a celor plecați despre evenimentele care au loc în satul lor de baștină. Avem multiple cazuri când cei din diaspora ne ajută financiar să implementăm unele proiecte comunitare”, spune Adelina, membră a grupului de inițiativă „Tinerii Mihăilenari”.

Nicoleta ALBOT, 
corespondentă comunitară, s. Mihăileni, Râșcani 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -