luni, aprilie 15, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Premierul Natalia Gavrilița, la întrevederea cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken: abia începem să înțelegem consecințele economice ale acestui război

Acasă Regiuni Chișinău mun. Premierul Natalia Gavrilița, la întrevederea cu Secretarul de Stat al SUA, Antony...

Premierul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, cu care a discutat despre securitatea regională, gestionarea fluxului de refugiații ucraineni și ajutorul pe care îl pot oferi partenerii de dezvoltare pentru a întări capacitatea de răspuns a instituțiilor statului.

„Ne-am angajat ferm să ajutăm toate persoanele refugiate din Ucraina. Guvernul a pus în aplicare cea mai cuprinzătoare operațiune umanitară din istoria R. Moldova. Dar amploarea fluxului de oameni este o provocare și avem nevoie de asistența prietenilor și partenerilor noștri. Avem nevoie de această asistență rapid și prin instrumente flexibile”, a declarat șefa Guvernului.

În prezent, în R. Moldova se află peste 110.000 de refugiați din Ucraina, inclusiv 30.000 de copii. Dintre aceștia, cca 2200 de persoane au solicitat azil.

„Abia începem să înțelegem consecințele economice ale acestui război, cu rutele comerciale și lanțurile valorice perturbate. Am luat măsuri rapide pentru a asigura securitatea alimentară, pentru a schimba traseele de transport și pentru a reorienta comerțul, dar va trebui să facem mult mai mult pentru a asigura stabilitatea economică și financiară și bunăstarea oamenilor”, a spus premierul.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și ajuta refugiații ucraineni și a menționat că „eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul și toate instituțiile statului în gestionarea fluxului de refugiați, dar și ospitalitatea cetățenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”.

Potrivit Guvernului de la Chișinău, oficialul american a salutat decizia R. Moldova de a semna cererea de aderare la UE: „exprimăm sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Istoria democrației și luptei cu corupția pe care o spune țara voastră întregi lumi este cu adevărat inspirațională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi ”, a spus Antony Blinken.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -