vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Cine este noul șef al CNA cu școală făcută la Oxford? Opoziția: Terminator? Stamate: nu am nici un dubiu referitor la integritatea dlui

Acasă Regiuni Chișinău mun. Cine este noul șef al CNA cu școală făcută la Oxford? Opoziția:...

Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru un mandat de cinci ani. Candidatura lui a fost susținută cu votul a 57 de deputați, în ședința în plen a Parlamentului. Iulian Rusu a depus și jurământul, dar hotărârea de numire va intra în vigoare din 7 februarie.

După ce majoritatea PAS a modificat legislația, directorul CNA este numit cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari. Anterior, directorul CNA era ale în cadrul unui concurs public. Acest fapt a servit prilej pentru ca opoziția să lanseze o serie de acuzații la adresa majorității.

Deputatul socialist Vasile Bolea a întrebat ce sarcină s-a pus în fața lui Iulian Rusu. „Va fi un dirijor de show-uri cu mascați? Dl Rusu va fi Terminator, lichidator sau reformator?”, a întrebat deputatul.

În replică Iulian Rusu a răspuns: „Stimate domnule deputat, o să accept complimentul de «Terminator», dar nu în sens de organizație, ci în sens de corupție care este în CNA și-n organele de drept în general.”

În cadrul dezbaterilor pe marginea candidaturii lui Iulian Rusu, deputata PAS, Olesea Stamate, președinta Comisiei numiri și imunități, a declarat că ea personal nu are nici „un dubiu referitor la integritatea dumnealui”.

Iulian Rusu l-a succedat în funcția de șef al CNA pe Ruslan Flocea, care a fost demis 18 noiembrie 2021 cu votul majorității PAS.

Studii la Oxford

Iulian Rusu este de jurist, absolvent al Universității Oxford și are titlu de magistru în drept. Anul trecut, acesta a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției.

Anterior, el a fost director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene și a contribuit cu expertiză în mai multe proiecte și activități ce țin de sectorul justiției și anticorupție.

Averea noului șef al CNA

Iulian Rusu deține două apartamente, unul de 124 de m.p., procurat în 2020 și altul de 78 de m.p., cumpărat în 2008. Acesta are două mașini: un Mercedes B 250 E (a.f. 2015) cumpărat contra sumei de 17,5 mii de euro și un Audi A4 (a.f. 2006), cumpărat cu 12.000 de euro. Noul șef al CNA are în posesie și două garaje, iar familia acestuia deține 15 conturi bancare în lei și în valută străină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -