duminică, decembrie 4, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Analiză | R. Moldova Moldova în topul statelor condamnate la CtEDO

Acasă Regiuni Chișinău mun. Analiză | R. Moldova Moldova în topul statelor condamnate la CtEDO

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a primit 630 de cereri îndreptate împotriva R. Moldova. Moldovenii s-au adresat la CtEDO de trei ori mai des decât media europeană, potrivit unei analize efectuată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, citată de Jurnalist.md.

În anul 2021, CtEDO a pronunțat 68 hotărâri în cauzele moldovenești, iar Moldova la acest aspect este pe locul cinci din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei. În hotărârile pronunțate, CtEDO a constatat 69 de violări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului, majoritatea cărora se referă la activitatea judecătorilor.

De la ratificarea CEDO, în 1997, până la 31 decembrie 2021, CtEDO a pronunţat 541 de hotărâri în cauzele moldoveneşti. În 461 dintre acestea a fost constatată cel puțin o violare comisă de R. Moldova. La acest capitol, Moldova devansează cu mult Marea Britanie, Germania, Portugalia, Spania sau Olanda, ţări care au aderat la CEDO, cu mult timp înaintea Moldovei şi care au o populaţie mult mai numeroasă.

În baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate până la 31 decembrie 2021, R. Moldova a fost obligată să plătească circa 22 mil. de euro, dintre care peste 2.6 mil. numai anul trecut.

Alte peste o mie de cereri din Moldova așteaptă la CtEDO să fie examinate. Experții spun că peste 90% dintre acestea au şanse mari de succes. Acest număr este aproape egal cu numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 24 de ani de când cetățenii se pot plânge la CtEDO împotriva Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -