luni, iulie 22, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Cu cât a cumpărat R. Moldova gaze rusești conform formulelor de achiziție

Acasă Regiuni Chișinău mun. Cu cât a cumpărat R. Moldova gaze rusești conform formulelor de achiziție

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat, astăzi, într-o conferință de presă să R. Moldova continuă să se confrunte cu criza gazelor și a explicat cât a avut de câștigat țara de pe urma achiziționării gazelor de la „Gazprom”.  

Oficialul a declarat că Moldova a cumpărat la prețuri mai mici față de cele de piață.

Astfel, în luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului pe piață a fost de 1104,86 USD pentru o mie de metri cubi, iar pentru Moldova prețul de achiziție a fost de 485.49 USD, cu 56% mai ieftin. În decembrie, prețul de achiziție de pe piață a fost de 986,28 USD pentru o mie de metri cubi, iar Moldova a cumpărat gaze la prețul de 450.06 USD/mia de metri cubi, cu 54% mai ieftin. În decembrie, au existat prețuri pe piață de până la 2800 USD pentru o mie de metri cubi”, potrivit lui Andrei Spânu.

Potrivit vicepremierului, pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață este de 1359.91 USD pentru o mie de metri cubi, iar „Moldovagaz” va cumpăra gaze la prețul de 646.78 USD pentru o mie de metri cubi, cu 52% mai ieftin.

Calculele arată că, pentru aceste trei luni, Rep. Moldova a economist 330 mil. USD sau aproximativ 6 mlrd. de lei.

„Dacă cumpăram de pe piață, Moldova trebuia să achite cu 330 mil. USD mai mult pentru gaze în perioada noiembrie-ianuarie. Ar fi fost o sumă enormă pentru bugetul țării, dar am evitat această situație prin acordul semnat în toamnă”, a spus Andrei Spânu.

Vicepremierul a mai spus că, totuși, prețul la gaze este, în continuare, unul „extrem de mare” pentru o bună parte din cetățenii noștri. Despre plățile în avans către „Gazprom”, Andrei Spânu a declarat că în ianuarie „Moldovagaz” trebuie să achite 63 de mil. USD, dintre care 25 mil. de euro rămân neacoperite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -