miercuri, mai 18, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Ce ar urma să facă Guvernul de la Chișinău cu cele 150 de mil. de euro propuse de Comisia Europeană

Acasă Chișinău mun. Ce ar urma să facă Guvernul de la Chișinău cu cele 150...

Asistența macrofinanciară (AMF), în valoare de 150 mil. de euro, dintre care 30 de mil. sub formă de grant, propusă de Comisia Europeană la solicitarea Chișinăului, este menită să completeze un nou program, aprobat de către Consiliul Fondului Monetar Internațional (FMI) pe 20 decembrie 2021, convenit între R. Moldova și FMI, a precizat Guvernul de la Chișinău.

În mod specific, AMF va ajuta R. Moldova să acopere o parte dintre nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile efectuate în cadrul asistenței vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere.

Potrivit Guvernului, aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele R. Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător.

Noua AMF urmează să fie aprobată de către Parlamentul European și Consiliu și ar urma să fie oferită în trei tranșe, între anii 2022 și 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -