vineri, martie 29, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

CEC anunță „particularitățile” alegerilor de duminică de la Bălți

Acasă Articole Alegeri libere şi corecte CEC anunță „particularitățile” alegerilor de duminică de la Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) a informat despre „particularitățile votării” în ziua votului de duminică, 19 decembrie, zi în care la Bălți se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului. În turul doi se vor confrunta independentul Nicolae Grigorișin și Nicolae Chirilciuc de la Partidul „Patrioții Moldovei”.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, dreptul la vot se va exercita în condiții similare primului tur de scrutin și în baza acelorași liste electorale – a precizat CEC.

Persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secțiile de votare conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul/reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului/reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Pe de altă parte, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

CEC mai informează că nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. Restricția nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -