marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Maia Sandu, pentru Reuters: „R. Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”

Acasă Articole Social-economic Maia Sandu, pentru Reuters: „R. Moldova vrea să devină membră a UE...

R. Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană „într-o zi” şi i-a comunicat Rusiei că aceasta este alegerea sa, a declarat, marţi, preşedinta Maia Sandu.

Comentariile ei dintr-un interviu pentru Reuters au fost cele mai clare afirmaţii publice privind cursul pro-occidental al R. Moldova, notează agenţia de ştiri britanică.

Maia Sandu, al cărei partid reformist a obţinut o victorie detaşată în alegerile parlamentare din luna iulie, este văzută în R. Moldova ca un simbol al schimbării care oferă Bruxellesului un succes de politică externă într-o ţară aproape falimentată de corupţia endemică în urmă cu şase ani.

Însă în ajunul unui summit cu participarea UE şi a altor state est-europene printre care şi Ucraina, Maia Sandu a declarat că Rusia îi face dificilă viaţa R. Moldova, cu preţuri mai mari pentru gazele naturale. Ea a mai spus că ţine de Occident să ajute la prinderea infractorilor care au furat banii R. Moldova, iar acum sunt în libertate în Europa, scrie Agerpres.

 „R. Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmaţiile fără echivoc privind orientarea ţării după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui 2020, dată fiind dependenţa Moldovei de gazul rusesc.

„Ne-ar plăcea să ajungem acolo preferabil mai devreme decât mai târziu”, a afirmat Sandu în cadrul interviului care a avut loc într-un hotel din Bruxelles.

Întrebată dacă Rusia va permite R. Moldova să adere la UE, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruşi că modelul blocului Celor 27 este cel de urmat pentru ţară. „Vom insista că este alegerea noastră (aderarea la UE) şi ne-ar plăcea ca alte ţări să respecte această alegere”, a mai spus Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -