vineri, iunie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

La Orhei, a fost lansat primul Laborator de Alfabetizare Digitală pentru comunitatea romă

Acasă Articole Asociere şi întruniri La Orhei, a fost lansat primul Laborator de Alfabetizare Digitală pentru comunitatea...

Recent, în Orhei a fost lansat primul Laborator de Alfabetizare Digitală (LAD) din R. Moldova, dedicat comunității de romi. Cei care își doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer au acces tehnica IT necesară în sediul Bibliotecii „A. Donici”. Dotările au fost făcute de Fundația Terre des hommes Moldova cu sprijinul financiar al unor donatori străini.

Inițiativa lansării laboratorului este importantă pentru comunitatea romă, în special că datele statistice arată că analfabetismul este una dintre cele mai stringente probleme ale comunității, iar din acest motiv și rata șomajulu este mare.

„Urmează să elaborăm un program de alfabetizare digitală, iar acest laborator va fi conectat cu încă cel puțin șapte laboratoare din regiunea bazinului Dunării. Această rețea de laboratoare va presupune un schimb de experiență, de bune practici și informații, care ne vor ajuta să perfecționăm programul de instruire și să oferim un acces cât mai mare pentru toți cei care își doresc să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile digitale”, a specificat Elena Madan, directoarea Terre des hommes Moldova.

Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii „A. Donici” din Orhei, spune că personalul instituției va avea parte de instruiri în vederea unei mai bune interacțiuni cu beneficiarii.

„Ion Duminică, președintele coaliției „Vocea Romilor”, ne explica specificul lucrului reprezentanții comunității rome. Ulterior, colegii noștri, bibliotecarii, vor organiza instruiri cu persoanele din comunitățile rome, și vor începe implementarea propriu-zisă a programului de alfabetizare digitală”, a spus Stepanida Țugui.

LAD din Orhei a fost dotat de Fundația Terre des hommes Moldova cu opt laptopuri și accesorii, un Smart TV și o boxă portabilă, în valoare de peste 100.000 de lei, cu suportul unor donatori străini, printre care și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Potrivit unor studii ale PNUD-Moldova, fiecare al cincilea adult rom este analfabet și doar o treime dintre copiii romi de până la 15 ani frecventează școala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -