12 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. UE alocă peste 1,4 mil. de euro pentru restaurarea Cetății Tighina

Acasă Bender mun. FOTO. UE alocă peste 1,4 mil. de euro pentru restaurarea Cetății Tighina

Au început lucrările de restaurare și conservare a Cetății Tighina/Bender. Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Cetatea Tighina/Bender, obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanță strategică, intră astfel în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele și practicile internaționale.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfășura până în iunie 2023, presupun consolidarea tuturor zonelor/elementelor de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos; conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetății Tighina/Bender, acesta fiind și zidul care este într-o stare critică. Cele trei turnuri de zid vor fi restaurate complet, vor fi ridicate și înlocuite acoperișurile, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale. La fel, va fi modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale și vor fi securizate scările și pasajele de trecere, în conformitate cu standardele internaționale.

Pe parcursul anului 2019 au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgență. Iar în vara anului trecut a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare și conservare din prima etapă.

Conservarea și restaurarea Cetății Tighina/Bender, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -