sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Soluția unei probleme matematice nerezolvate timp de mai bine de 140 de ani a fost găsită de doi matematicieni din Moldova

Acasă Regiuni Chișinău mun. Soluția unei probleme matematice nerezolvate timp de mai bine de 140 de...

Faimoasa problemă enunțată de ilustrul matematician francez Henri Poincaré (1854-1912) – Problema Centrului și a Focarului, asupra căreia au meditat mai bine de un secol marii matematicieni ai lumii, a fost soluționată la Chișinău. Această performanță le-a reușit prof. univ., dr. hab. în științe fizico-matematice Mihail Popa și conferențiarului universitar, dr. în științe matematice, Victor Pricop.

Din SUA au sosit la Chișinău exemplarele monografiei „The Center and Focus Problem: Algebraic Solutions and Hypotheses”, semnată de cei doi matematicieni moldoveni.

Potrivit UTM, lucrarea lui Mihail Popa și Victor Pricop a fost editată la Taylor & Francis Group cu sediul în Marea Britanie, cu o istorie de peste 200 de ani, specializată în publicarea literaturii și revistelor științifice. Lucrarea a fost  expertizată pagină cu pagină, capitol cu capitol, fiind recunoscută ca o lucrare științifică originală și semnată pentru tipar.

În prezentarea de pe copertă se menționează: „Monografia abordează o veche și importantă problemă a teoriei calitative a ecuațiilor diferențiale, numită „Problema Centrului și a Focarului”. Ea reflectă realizările obținute de autori în ultimele decenii. Un rezultat esențial îl constituie Soluționarea Problemei lui Poincaré. Sunt date estimările superioare ale numărului de mărimi Poincaré-Lyapunov algebric independente, ce participă la soluționarea Problemei Centrului și a Focarului – rezultat care nu a fost cunoscut până acum. Aceste estimări sunt egale cu dimensiunile lui Krull ale algebrelor graduate Sibirschi ale comitanților și invarianților sistemelor de ecuații diferențiale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -