În primele nouă luni ale anului în curs prețurile la produsele vegetale s-a majorat cu peste 17%, iar la produsele animaliere cu aproape 20 la sută, potrivit datelor Biroiului Național de Statistică, citate de Jurnalist.md.
Astfel, în ianuarie-septembrie a.c. față de perioada respectivă a anului 2020, a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 19,6%, inclusiv la ouă alimentare – cu 33,5%, vite și păsări – cu 19,2% și lapte – cu 5%.
În primele nouă luni ale anului, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 17,4%. Mai accentuat au crescut preţurile producătorului la soia – cu 57%, rapiță – 41,6%, porumb – cu 37,4%, floarea soarelui – cu 34,9%, la struguri de soiuri tehnice – cu 32,9%. La leguminoase pentru boabe – cu 21,8%, orz – cu 20,3%, grâu – cu 11,5%.
Totodată, s–au micșorat preţurile producătorului la culturi bostănoase alimentare – cu 18,7%, fructe sămânțoase – cu 17,1%, legume – cu 11,0%, cartofi – cu 14,2%, secară – cu 11,9%.