12 C
Chișinău
vineri, decembrie 3, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Guvernatorul BNM, în contextul noului preț la gaze: „Ele vor produce anumite efecte…”

Acasă Chișinău mun. Guvernatorul BNM, în contextul noului preț la gaze: „Ele vor produce anumite...

Vorbind despre fenomenul inflației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a sugerat că atitudinea instituției este una precaută, mai ales în condițiile în care majorarea prețurilor la gaze va produce anumite efecte.

În contextul fenomenului inflației, spune Armașu, ultima decizie a BNM privind politica monetară, nu a dispus majorarea ratei de bază din cauza crizei gazelor.

„Această criză deja are un impact mai important, nu doar propriu-zis pe inflaţie, pe tarife, dar şi pe alte dimensiuni ale economiei naţionale, inclusiv şi capacitatea de recuperare şi capacitatea de a menţine creşterea economică pe următoarele trimestre”, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul BNM, într-un interviu pentru Agepres, agenția oficială de știri a României.

Șeful Băncii Centrale a menționat că s-a făcut „o pauză” pentru a vedea cum vor evolua lucrurile în perioada în care s-a negociat contractul cu Gazprom.

„Oricum, vedem că preţurile la gaze vor fi mai mari, ele vor produce anumite efecte. Vom analiza efectele acestea şi după aceea vom veni cu o nouă calibrare a politicii monetare. (…) Este o situaţie mai nouă, mai dificilă şi ea nu este doar la noi, în R. Moldova”, a spus guvernatorul BNM.

În contextul fenomenului inflației majore la nivel mondial, guvernatorul BNM spune că acesta dă dureri de cap probabil tuturor băncilor centrale şi toate băncile centrale sunt în dilemă cum să acţioneze în aceste condiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -