luni, noiembrie 20, 2023
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Vicepremierul Andrei Spânu să va întâlni miercuri cu Alexei Miller, șeful Gazprom

Acasă Regiuni Chișinău mun. Vicepremierul Andrei Spânu să va întâlni miercuri cu Alexei Miller, șeful Gazprom

Vicepremierul Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că la 27 octombrie urmează să se întâlnească cu Alexei Miller, șeful „Gazprom”, pentru a continua discuțiile pe tema încheierii unui nou acord de furnizare a gazelor naturale. Discuțiile vor avea loc în orașul Sankt Petersburg.

Andrei Spânu s-a referit și la discuțiile avute săptămâna trecută la Moscova, fără însă a oferi prea multe detalii. Acesta a spus că s-a discutat și problema datoriilor comerciale acumulate începând cu anul 1994. În acest context, Andrei Spânu a spus că este necesar să fie efectuat un audit independent , care să confirme aceste datori.

Cât privește prețul pentru gaze, Spânu a declarat: „Ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu alte state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă”.

Una din propunerile prezentate de partea moldoveană a fost și formula mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului cât și cotația petrolului. Andrei Spânu a accentuat că discuțiile cu partea rusă continuă și că Guvernul se va ghida doar de interesul cetățenilor și că urmărește să obțină cel mai bun preț.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentantul oficial al Gazpromului, Serghei Kuprianov, a acuzat că situația complicată cu livrarea gazelor în Moldova s-a creat din cauza Chișinăului. Acesta a invocat că Moldova nu și-a achitat datoriile istorice în sumă de 709 mil. USD pentru gazele consumate. Gazprom amenință că dacă nu vor fi achitate toate datoriile, va stopa livrarea gazelor. La 22 octombrie, autoritățile R. Moldova au declarat stare de urgență, pe o perioadă de 30 de zile, în legătură cu criza energetică. Guvernul a declarat că mizează și pe surse alternative în asigurarea țării cu gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -