marți, mai 21, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

FOTO. Cu suportul UE, Feștelița a devenit prima localitate inteligent energetică din Moldova

Acasă Articole Drumuri, trotuare, iluminare FOTO. Cu suportul UE, Feștelița a devenit prima localitate inteligent energetică din...

Uniunea Europeană și Guvernul R. Moldova au investit circa 1,5 mil. de euro în proiecte de eficiență energetică în satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă. Grație acestui suport, localitatea respectivă a devenit prima inteligent energetic. Acest fapt va asigura bugetul satului cu surse financiare substanțiale și o economie importantă.

La Feștelița au fost implementate ample proiecte inclusiv de iluminare stradală pe o lungime de 22,5 km cu 566 de corpuri LED, cel al unui un parc fotovoltaic cu o mie de panouri și trei sisteme fotovoltaice de tip On Grid. Primăria Feștelița este prima autoritate publică locală care gestionează un parc fotovoltaic. În satul au fost puse pe roate patru cazangerii pe bază de biomasă, un sistem de colectoare solare cu tuburi vidate și s-au făcut șase plantații de culturi energetice. Toate instituțiile publice din sat au fost izolate termic. Iar ieri, la Feștelița, prima localitate inteligent energetică din țară, UE a deschis și un Centru de Excelență în Eficiență Energetică.

Noul șef al Delegației UE în R. Moldova, care a participat la inaugurarea Centrului de Excelență în Eficiență Energetică din Feștelița, Janis Mazeikis, spune că proiectele de eficiență energetică au o importanță majoră, mai ales că situația cu gazele naturale este dificilă. Asemenea proiecte au fost și vor fi susținute, în continuare, de către UE, a declarat diplomatul.

Primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu, susține că proiectele implementate vor genera în bugetul satului venituri suplimentare de 800.000 de lei și vor garanta o economie anuală de circa un milion de lei.

Satul Feștilița numără circa 3000 de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -