sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Situație gravă la azilul pentru maidanezi din Căușeni. Primar: Cu ce îi vom întreține mai departe – nu știm

Acasă Articole Altele Situație gravă la azilul pentru maidanezi din Căușeni. Primar: Cu ce îi...

În orașul Căușeni, banii alocați pentru întreținerea celor aproximativ 200 de maidanezi în acest an s-au cheltuit deja, iar autoritățile nu știu din ce surse vor asigura, în continuare, funcționalitatea azilului pentru câinii fără stăpâni.

Autoritățile locale recunosc că problema câinilor fără stăpân pare să îi depășească.

„Depunem eforturi, dar nu ne prea reușește. Azilul este deja plin,  iar în oraș numărul maidanezilor nu scade. Anul acesta au fost alocați 30.000 de lei pentru întreținerea câinilor. Banii au fost cheltuiți deja pentru hrană și întreținere. Cu ce îi vom întreține mai departe – nu știm. Pe de o parte, legea ne obligă să avem grijă de animalele fără stăpân, iar pe de altă parte, statul nu ne oferă acoperire financiară în acest sens”, a afirmat Anatolie Donțu, primarul orașului Căușeni.

Deschis acum trei ani la o fostă stână de oi

Azilul pentru câinii fără stăpân din Căușeni a fost deschis în iarna anului 2018, pe teritoriul unei foste stâne de oi. Numărul inițial al câinilor găzduiți aici a fost de circa 70. Pe parcurs, însă, numărul acestor a crescut constant. Atunci, autoritățile din Căușeni au alocat 120 de mii de lei, fonduri din care era asigurată prinderea, transportarea, adăpostirea și hrănirea maidanezilor la azil. Tot, atunci au fost angajați și doi muncitori, remunerați lunar cu câte 3500 de lei. Ei aveau grijă să hrănească și să îngrijească de animale. Un medic veterinar a fost angajat pentru a asigura procesul de sterilizare și tratare a maidanezilor.

Azilul, mutat în raza orașului

După schimbarea conducerii orașului în 2020, noul primar a găsit de cuviință ca să schimbe locația azilului, în raza orașului. Acest fapt nemulțumește mai mulți localnici.

Cei circa 200 de maidanezi sunt îngrijiți cu implicarea autorităților, cât și a unei echipe de voluntari.

Oameni nemulțumiți

Decizia de a schimba locația azilului a nemulțumit mai mulți locuitori din zona gării feroviare a orașului.

Mătușa Maria are 72 de ani și locuiește la aproximativ un kilometru de azil. Cu toate acestea, gălăgia făcută de animale se aude și la această distanță.

„De când i-a adus în raza orașului, eu nu mai am somn. Câinii latră, urlă zi și noapte. I-am spus primarului dar fără vreun rezultat. Nu știu ce să mai fac și cui să mă adresez”, se plânge mătușa Maria.

Orășenii afirmă că deși de trei ani există un adăpost pentru câinii fără stăpân, problema maidanezilor nu a fost pe deplin rezolvată.

„Într-un timp, erau mai puțin, acum însă s-au înmulțit. Mă duceam spre școală și în fața mea au apărut cinci câini. Le-am aruncat chifla pe care o mâncam ca să mă lase în pace”, povestește Andreea, o elevă din clasa a V-a din Căușeni.

Orașul Căușeni numără peste 16.000 de locuitori.

Adelaida BARBAROȘ, Gabriela LUPĂCESCU,
corespondente comunitare în orașul Căușeni

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -