luni, august 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Un bust în cinstea „Sfântului închisorilor”, Valeriu Gafencu, a fost dezvelit la Sângerei

Acasă Educație Un bust în cinstea „Sfântului închisorilor”, Valeriu Gafencu, a fost dezvelit la...

Bustului lui Valeriu Gafencu, supranumit „Sfântul închisorilor”, a fost dezvelit, joi, în faţa sediului Palatului de Cultură din oraşul Sângerei.

La festivitatea de inaugurare a monumentului au participat localnici, reprezentanți ai autorităților locale, deputați în Parlamentul României și oaspeți din județul Suceava.

O slujbă de parastas pentru sufletul lui Valeriu Gafencu, a tatălui său, Vasile, deputat în Sfatul Ţării şi pentru membrii familiei Gafencu a fost oficială de un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei în frunte cu PS Antonie, Episcop de Bălţi.

Lucrările de instalare a bustului lui Valeriu Gafencu la Sângerei au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, președintele Asociației „Monumentum” din Chișinău. Bustul a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jigliţchi.

Valeriu Gafencu // foto: dexologia

Cine a fost Valeriu Gafencu

Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în Sângerei și a murit la vârsta de 31 de ani, într-o închisoare comunistă din România.

Tatăl său, Vasile Gafencu, a fost deputat în Sfatul Țării și a votat în 1918 Unirea Basarabiei cu România. A fost, ulterior, deportat în Siberia, unde a murit.

Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de muncă silnică la vârsta de 20 de ani, fiind student la Iași. A suferit în închisorile românești și s-a stins din viață în închisoarea din Târgu Ocna, Bacău, prezicându-și cu exactitate ziua în care urma să moară. Deținuții de acolo l-au tratat ca pe un sfânt, iar scriitorul creștin-ortodox Nicolae Steinhardt l-a numit „Sfântul închisorilor”. Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale, sacrificându-și întru Hristos și neam tinerețea, profesia, familia, libertatea și viața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -