joi, decembrie 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Alte 290 mii USD au fost alocate de SUA pentru continuarea lucrărilor de restaurare a bisericii semi-subterane din Căușeni

Acasă Regiuni Căușeni Alte 290 mii USD au fost alocate de SUA pentru continuarea lucrărilor...

A fost lansată ultima etapă a efortului de salvgardare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni. Iar în acest sens, Ambasada SUA a acordat o nouă tranșă în mărime de 290.000 USD prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală.

Anunțul a fost făcut, ieri, la Căușeni, de către Laura Hruby, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în Moldova, și Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Investiția americană totală în proiectele respective, începând cu 2016, se ridică la peste un milion dolari. Fiind un parteneriat între guvernele SUA și al R. Moldova, proiectul va consolida și conserva fresca unică din interiorul bisericii pentru generațiile viitoare.

Pictura Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni datează din anul 1763 și aparține zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Biserica este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului, fiind o biserică semi-îngropată. Asta din cauza că localitatea Căușeni era parte din raiaua Bugeacului, iar legile otomane impuneau ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului geamiilor și să depășească anumite dimensiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -