vineri, mai 27, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Procuratura Generală își cere scuze și își retrage acuzațiile aduse „grupului Petrenco”

Acasă Chișinău mun. Procuratura Generală își cere scuze și își retrage acuzațiile aduse „grupului Petrenco”

Procuratura Generală a anunțat că a luat act de hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, emisă la 14 septembrie, care a constatat că au fost admise acțiuni arbitrare ale procuraturii și instanței de judecată, și au fost violate mai multor articole din Convenție în privința „grupului Petrenco”. În acest context, Procuratura Generală a formulat scuze publice și a anunțat că își retrage oficial acuzațiile.

Procuratura Generală a precizat că în ședința de judecată planificată pentru astăzi, 17 septembrie, în dosarul în care figurează șapte reclamanți, procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă.

Totodată, „Procuratura Generală aduce scuze oficiale persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă.”

Precizăm că, la 14 septembrie, CtEDO a condamnat R. Moldova pe dosarul grupului Petrenci, obligând statul nostru să achite din buget 67.750 de euro.

Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale, în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada arestului la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -