duminică, iulie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Economist: am impresia că BNM a supraestimat presiunile inflaționiste

Acasă Regiuni Chișinău mun. Economist: am impresia că BNM a supraestimat presiunile inflaționiste

Directorul executiv al Centrului „Expert grup”, Adrian Lupușor, consideră că decizia adoptată, recent, de BNM privind „măsurile de politică monetară pentru a atenua riscurile și presiunile proinflaționiste” alimentează anumite nedumeri și că par să fi supraestimat presiunile inflaționiste.

Decizia BNM a intrat în vigoare de astăzi.

Dincolo de partea bună a deciziei Băncii Centrale, Lupușor afirmă că are senzația că decizia BNM ar fi tins să supraestimeze presiunile inflaționiste din partea cererii.

„Da, prețurile vor crește. Dar vorbim totuși de inflație importată, și nu una monetară, bazată pe o creștere puternică a consumului sau supraîncălzirea motoarelor creșterii economice. Chiar dacă vor crește prețurile la gazele naturale, la materialele de construcție și alte produse de import, acestea sunt presiuni inflaționiste din partea ofertei, care practic nu pot fi influențate prin politica monetară”, a comentat economistul.

În opinia lui Lupușor, un eventual impuls inflaționist al majorării pensiei minime până la 2000 de lei este vădit exagerat, deoarece se referă la pensionarii cu venituri minime, iar impulsul fiscal va fi temporar care nu va alimenta în mod constant creșterea presiunilor inflaționiste din partea cererii.

Una din concluziile lui Adrian Lupușor este că BNM a utilizat destul de optimal spațiul disponibil pentru înăsprirea politicii monetare.

„În lipsa altor factori inflaționiști din partea cererii, politica monetară ar trebui să rămână constantă și, respectiv, să se focuseze pe obiective de durată medie și lungă (…)”, notează expertul.

Amintim că, săptămâna trecută, Comitetul executiv al BNM a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu un punct procentual până la 4,65 la sută anual. A fost majorată un punct procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -