12 C
Chișinău
miercuri, octombrie 20, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Chips-uri moldovenești din fructe pentru piața UE

Acasă Articole Antreprenoriat Chips-uri moldovenești din fructe pentru piața UE

Compania Nisvinex Grup a creat propriul brand de chips-uri din mere și prune uscate care vor fi exportate în țările UE. Compania a reușit să dezvolte această afacere, după ce, anul trecut, a accesat un împrumut în valoare de peste 1 milion de euro în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei, program susținut de UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Cu acești bani, compania a construit și echipat o hală cu o capacitate de 1.200 de tone pentru păstrarea și procesarea fructelor. Aportul întreprinderii a constituit mai mult de 1 milion de euro, investiții care au constat din utilaje agricole, de procesare a producției horticole, precum și investiții în depozitul frigorific.

„Deocamdată, putem spune că în urma investiției făcute în construcția primului depozit frigorific cifra de afaceri a crescut de două-trei ori”, menționează Luminița Cibotaru, administratoarea companiei.

Datorită investiției în depozit, au fost create noi locuri de muncă. 30 de oameni din satele din apropiere lucrează în două ture. Aici, fructele sunt spălate, decojite, tăiate și uscate. Compania a creat propriul brand și vinde acum chips-uri din mere roșii și verzi, prune uscate, dar și inele de mere în ciocolată.

„Oamenii preferă să cumpere 50-100 de grame, dar să știe că vor consuma tot. Tendința este să fie cât mai puțină risipă. De altfel, ne-am gândit să dăm fructelor proaspete o viață mai lungă. Le uscăm cu grijă, conservând vitaminele și mineralele pentru mai mult timp. Am început cu gândul de a oferi copiilor o gustare sănătoasă la școală și din dorința de a promova un stil de viață sănătos”.

În 2020, Nisvinex Grup a recoltat 750 de tone de mere, 600 de prune și 800 de tone de struguri. Aproape 30% din fructe au fost exportate. Compania deține trei depozite frigorifice, care permit păstrarea fructelor și pentru o perioadă de jumătate de an.

Anul trecut, companiile din Moldova au realizat în UE exporturi de fructe proaspete sau uscate în valoare de 30 mil. de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -