sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

(foto) Tinerii au dat o nouă viață unor obiective istorice dintr-un sat din raionul Șoldănești

Acasă Articole Educaţie (foto) Tinerii au dat o nouă viață unor obiective istorice dintr-un sat...

Au renovat o bașcă (bordei), au construit o punte peste râu și au reconstruit  un pod de piatră distrus acum 77 de ani. Este vorba de aproximativ 20 de tineri de la Centrul de Excelență în Construcții, Colegiul Național de Comerț al ASEM și Şcoala Profesională din Orhei, care au fost implicați într-un proiect de conservare şi restaurare a patrimoniul naţional în satul Rogojeni, raionul Șoldănești. Aceasta este singura localitate din țară unde băștile continuă să fie folosite ca spațiu locativ.

În perioada celor zece zile, cât a durat Școala de vară de la Rogojeni, tinerii au readus în condiție bună o bașcă. Aici au avu loc lecții teoretice și practice în ceea ce ține de restaurarea și conservarea patrimoniului arhitectural.

La fel, în cadrul atelierului de zidărie al școlii de vară, tinerii constructori au restaurat o trecătoare dintre două stânci abrupte, care a fost distrusă în timpul la al doilea război mondial. Iar în cadrul atelierului de prelucrare a lemnului, au restaurat podețul peste râul Răut.

Activitatea a fost finanțată de ministerul Educației și Cercetării, și cifrează la peste 160 de mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -