sâmbătă, mai 18, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Marin Ciobanu: Moldova e la 50 de ani distanță de standardele europene; Trebuie create oportunități pentru ca Diaspora să revină acasă

Acasă Articole Antreprenoriat Marin Ciobanu: Moldova e la 50 de ani distanță de standardele europene;...

În Moldova se resimte un deficit de forță de muncă, iar pentru a determina Diaspora să revină în patrie trebuie create oportunități. Asta în condițiile în care țara noastră se află la o distanță de jumătate de secol de standardele europene. La ora actuală, salariile optime în Moldova ar fi de echivalentul a 500 de euro la sate și o mie de euro la orașe. Afirmații în acest sens a făcut Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți într-un interviu acordat „Europei Libere” și citat de Jurnalist.md.

Ciobanu a vorbit în interviu despre deficitul forței de muncă în Moldova, în situația în care există mai multe companii străine să vină cu investiții în Moldova.

„Pe investitori nu atât facilitățile fiscale sau avantajele îi interesează, cât forța de muncă. Suntem o țară mică și e greu să convingi un investitor să deschidă o întreprindere cu o mie de locuri de muncă, spune administratorul ZELB”, afirmă Marin Ciobanu.

El a vorbit și despre efectele catastrofale ale exodului populației.

„Acum zece ani, în școlile profesionale, colegii și universități erau înmatriculați 162 de mii de tineri. În prezent, această cifră a ajuns la circa o sută de mii, în scădere cu circa 40%. Anul trecut, au mers în clasa întâi circa 35 de mii de copii, ceea ce e un dezastru”, a declarat Marian Ciobanu.

Potrivit lui, investițiile directe străine ar fi una din soluțiile salvatoare pentru țară. Administratorul ZELB consideră că fără ca să fie create condiții și oportunități, va fi greu de convins cetățenii din Diaspora să revină în patrie. La moment, însă, țara noastră e la mare distanță de standardele europene.

„R. Moldova ar avea nevoie de cel puțin 50 de ani ca să ajungă la standardele social-economice ale Uniunii Europene, în special ale Germaniei”, a menționat Ciobanu.

El spune că pentru Diaspora trebuie create oportunități și locuri de muncă, iar fără „investiții tehnologizate” acest lucru nu este posibil. În opinia lui Marin Ciobanu, în Moldova, un salariul bun ar trebui să constituie în prezent, cel puțin, 500 de euro în mediul rural și cel puțin 1000 de euro în Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -