Scrutinul prezidențial, dar și referendumul pentru modificarea Constituției pe tema aderării R. Moldova la UE vor avea loc la 20 octombrie. Opoziția a declarat că se va adresa Curții Constituționale și Comisiei de la Veneția pentru a declara necostituțională organizarea referendumului în aceeași zi cu prezidențialele.
Cele două proiecte au fost votate joi, 16 mai, de Parlamentul R. Moldova.
Legile electorale prevede că data alegerilor prezidențiale este stabilită de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Iar scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție.
Parlamentul a mai stabilit că pe 20 octombrie, în R. Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE?”.
Proiectul de modificare a Constituției prevede completarea Legii fundamentale cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului R. Moldova și a ireversibilității parcursului european. De asemenea, integrarea R. Moldova în UE va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.
Desfășurarea referendumului a fost propusă de președinta Maia Sandu, inițiativă avizată ulterior de Curtea Constituțională.