Chiar dacă R. Moldova are una dintre cele mai ridicate rate de fertilitate din Europa, cu 1,7 copii per femeie, aceasta rămâne sub nivelul necesar pentru menținerea stabilă a numărului populației.
Împreună cu emigrarea semnificativă a tinerilor, aceasta contribuie la scăderea constantă a populației. Dacă în 2019 populația țării era 2,6 mil. de persoane, atunci în 2023 populația a ajuns la 2,5 mii.
Ponderea persoanelor vârstnice a crescut rapid, de la circa 21% în 2019 la 24% în 2023.
„Nu există o soluție imediată pentru a răspunde provocărilor demografice cu care ne confruntăm în regiune”, a declarat, recent, la conferința internațională privind guvernanța bazată pe date organizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Cancelaria de Stat și PNUD, Florence Bauer, Directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.
„Este nevoie de o abordare cuprinzătoare, care să exploreze barierele tinerilor în planificarea viitorului în propria lor țară și dorința de a avea copii. Iată de ce datele de calitate sunt atât de importante – fără acestea, nu vom ști care sunt aceste bariere și ce politici sunt necesare pentru a le elimina”, a mai spus ea.
Conferința cu genericul „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente” a reunit peste 100 de experți și experte în date statistice și demografie la Chișinău, pentru a discuta modalități de generare a datelor statistice de calitate și a prognozelor populației.
Conferința privind guvernarea datelor a abordat de asemenea utilizarea datelor statistice în contextul parcursului de integrare europeană al Moldovei.