Aparent, lipsa locurilor de muncă stabile bine plătite determină o bună parte dintre locuitorii orașului Florești să aleagă să plece în alte localități sau peste hotare să-și caute o viață mai bună.i

Donisie Patrașcu, un tânăr de 19 ani, a absolvit liceul anul trecut și spune că e dezamăgit de salariile pe care le propun angajatorii locali din Florești.

,,Eu doresc să muncesc în orașul natal, dar, din păcate, nu am găsit aici o slujbă. Sunt dezamăgit de salariile și oferta de pe piața muncii din raionul Florești, unde disproporția între salariilor și orele de lucru e foarte mare. Din păcate, la Florești, nu am putut găsit un loc de muncă, iar din această cauză m-am văzut nevoit să-mi caut rostul la Chișinău, unde mi-am găsit un loc de muncă potrivit bazat pe creștere”, povestește Dionisie.

Potrivit lui, în orașul Floreşti e nevoie de o revizuire a pieței muncii și de diversificarea ofertelor pentru tineri.

Iar Gherman Văscăuțan din Florești a activat mai mulți ani în funcții manageriale, iar acum nu-și poate găsi un loc de muncă.

,,Am lucrat peste 30 de ani într-o funcție din administrația publică locală și după ce am fost nevoit să plec nu mi-am putut găsi un serviciu potrivit. Norocul meu e că ai mei copii sunt independenți financiar și asta mă liniștește. Pe viitor sper că situația din localitate se va ameliora, astfel ca nepoții mei să-și găsească rostul în orașul lor natal”, a mărturisit bărbatul.

Situația de pe piața muncii

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Florești spune că e gata să ajute cetățenii în măsura ofertelor de pe piața muncii, luându-se în considerare studiile și preferențele lor. Totuși, situația nu este cea mai favorabilă. Florești este a patra localitate printre centrele de reședință ale raioanelor din R. Moldova cu cele mai multe locuri de muncă vacante. Aici sunt înregistrate 534 de posturi vacante.

Sofia Țîbuleac, corespondentă comunitară în r. Florești 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.