O vizită recentă la Izvorul de la Curte din satul Călinești, raionul Fălești, a dezvăluit o poveste fascinantă, țesută din legende și istorie locală. Izvorul, cunoscut și ca Izvorul de la Pleșca, își are originea din vremea imperiului Otoman și este strâns legat de moșia boierului Călin, de la care se crede că provine și numele satului.

Localnicii mai vârstnici povestesc despre o legendă misterioasă legată de izvor. Se spune că la baza sa se află două tălpi de sanie, a căror mutare ar duce la secarea izvorului. Galina Strat, o locuitoare a satului, își amintește cum socrul ei, care a lucrat la boierul Călin, i-a povestit despre această legendă: „Acel om spunea că îl chema Călin pe acel boier, de asta și satul nostru se numește Călinești. El a avut lucrători aici, a fost, dacă era boier, o casă mare, pe urmă a fost și școală, deja când el nu era. Dar era un beci, poate și acum mai este, eu am fost în el. Au intrat în el cu lumânări, dar nu au mai ajuns la fund, se strângeau lumânările și se întorceau înapoi.”

În 2018, datorită inițiativei localnicilor din zonă și cu sprijinul altor consăteni, izvorul a fost reconstruit, devenind o atracție importantă a satului Călinești. Apa sa potabilă este apreciată nu doar de localnici, ci și de cei din localitățile învecinate.

Atitudinea localnicilor față de Izvorul de la Curte este un exemplu demn de urmat. Dorința lor de a păstra această comoară a satului Călinești este o dovadă a respectului pentru istoria și tradițiile locale.

Livia Cireș,
jurnalistă comunitară din satul Călinești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.