E vorba despre Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei. Aici au fost create condiții mai bune pentrucei circa 300 de elevi, urmare a realizării unui proiect de eficiență energetică. Drept urmare, plata facturilor a fost redusă cu până la 30%.

Lucrările de renovare au durat timp de doi ani, perioadă în care instituția a implementat 15 măsuri de eficientizare energetică: izolarea pereților exteriori ai clădirii, instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș, modernizarea bucătăriei, iluminarea pe exterior și a terenului aferent, instalarea unui sistem modern de ventilare și anti-incendiu, construirea căii de acces pentru persoanele cu nevoi speciale ș.a.

Uniunea Europeană a oferit în cadrul proiectului o finanțare de circa 21.5 milioane de lei. Acesta a fost implementat de GIZ Moldova, în parteneriat cu Agențai de Dezvoltare Regională Nord.

„Era o școală cu puțină încălzire. Era destul de frig și stăteam îmbrăcați în haine mai groase. Ferestre, încălzire, totul era într-o stare deplorabilă. Acum, după renovare, suntem ca de pe altă planetă, e foarte bine, e cald, e o atmosferă bună. Când e cald este mai bine și ai poftă de lucru, să vii și să faci ceva frumos”, spune profesoara Aliona Neamțu.

Iar directoarea gimnaziului Lilia Cumpătă povestește că cele mai multe economii se fac la energia electrică.

„Datorită instalării panourilor fotovoltaice, trei luni nu am achitat lumina. Acest proiect este o realizare care la început, era un vis care ne părea nerealizabil”, spune directoarea.

Izolarea pereților exteriori a redus pierderile de căldură, iar instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș a asigurat o sursă de energie regenerabilă și accesibilă. Gimnaziul „Iurie Boghiu” a devenit un model de integrare a energiei regenerabile și pentru alte instituții din R. Moldova, servind drept exemplu al potențialului și beneficiilor oferite de soluțiile energetice durabile și ecologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.