Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică” a dat, recent, start activităților desfășurate în cadrul Proiectului „Școala de Jurnalism Comunitar”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele alocate de Suedia.
La sfârșitul anului trecut, în satul Chetrosu, Drochia, la Gimnaziul „Victor Coțofană” au fost desfășurate două ateliere de instruire. Activități similare vor continua și în alte patru localități din raionul Drochia: în satele Maramonovca, Nicoreni, Zgurița și în orașul Drochia. Acestea își propun să familiarizeze tinerii cu specificul jurnalismului comunitar, elementele definitorii și abordarea de prezentare a informației. Tinerii beneficiari ai programului își propun să discute cu oamenii din localitățile lor, să identifice problemele cu care se confruntă și să scrie istorii de succes. Ei vor să relateze aceste aspecte în articole de presă comunitară.
Programul și, respectiv, Școala de Jurnalism Comunitar va promova jurnalismul social ca un instrument foarte eficient de diseminare a informațiilor, de formare a opiniei publice și de monitorizare a activităților sociale ale decidenților locali. De altfel, prin intermediul acestui proiect, se urmărește creșterea nivelului de cunoaștere și aplicare a jurnalismului comunitar ca instrument în dezvoltarea și promovarea comunităților locale, cât și a indivizilor ce fac parte din acestea.
Cinci publicații comunitare
În context, precizăm că se prevede editarea a cinci ziare comunitare. Acestea vor fi axate pe problemele oamenilor și pe reușitele lor.
Directorul Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică, Stanislav Cebotari, prezent la evenimentul de lansare a proiectului, a menționat că „prin jurnalismul comunitar, avem puterea de a aduce în prim-plan poveștile noastre și de a influența pozitiv lumea din jur. Sunt convins că împreună, prin acțiuni consecvente, optimism și determinare vom putea susține dezvoltarea comunităților noastre și să încurajăm oamenii”.
Jurnalism comunitar, care conectează, inspiră și mobilizează
Directorul de proiect, Mariana Bruma, a menționat că proiectul, lansat în premieră la Drochia, reprezintă un instrument important pentru a scoate în prim plan comunitățile, problemele și succesele lor.
„Această inițiativă nu doar informează, ci și conectează, inspiră și mobilizează”, a remarcat Mariana Bruma.
Directorul-adjunct al Gimnaziului „Victor Coțofană” din satul Chetrosu, Victor Fortuna, a pus în evidență importanța și utilitatea cunoașterii jurnalismului comunitar pentru tânăra generație.
„Proiectul ajută mai ales tinerii să se orienteze în realitatea înconjurătoare, să-şi poată realiza interesele sociale şi să-și rezolve problemele cu care se confruntă”, a spus Victor Fortuna.
Proiectului „Școala de Jurnalism Comunitar” este implementat de Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică, cu suportul Fundației Est-Europene din resursele alocate de Suedia.