Circa 170 de mii de cetățeni din regiunea de nord a R. Moldova se numără printre beneficiarii direcți și indirecți ai proiectelor de infrastructură regionale implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în anul 2023.
Anul trecut, pentru implementarea proiectelor de infrastructură, ADR Nord a valorificat 94,3 mil. lei, fonduri provenind, în mare parte, din sursele FNDRL, dar și din cofinanțările beneficiarilor și din surse alocate de Uniunea Europeană, potrivit ADR Nord.
Printre altele, ADR Nord a implementat anul trecut trei proiecte soft, finanțate de Cehia și de Slovacia. Acestea au contribuit la dezvoltarea afacerilor în nordul țării. Iar la nivel regional, ADR Nord a inițiat actualizarea Programului regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord, a desfășurat instruiri în vederea valorificării infrastructurilor de afaceri, a desfășurat ateliere de lucru în domenii aferente dezvoltării regionale ș.a.
Peste 100 km de apeduct
Pe segmentul Asigurare cu apă și canalizare, ADR Nord a realizat proiecte în cadrul cărora au fost construite și montate pentru o sută de kilometri de apeduct, 16 castele de apă, șase rezervoare de apă, o stație de pompare a apei potabile și o stație de epurare a apelor uzate. Drept urmare, 22 de instituții publice, 52 de agenți economici și 6.000 de cetățeni care locuiesc în comunele Iliciovca (satul Iliciovca), Sevirova (satele Sevirova și Ivanovca), Trifănești (satele Trifănești și Alexandrovca) și Izvoare din raionul Florești beneficiază de apă potabilă la robinet din râul Nistru, grație conectării la apeductul magistral Soroca-Bălți. De apă potabilă din râul Nistru se bucură și peste 20.200 de locuitori ai satelor Volovița, Alexandru cel Bun, Vasilcău, Racovăț, Slobozia-Cremene, Slobozia-Vărăncău și 1.500 de copii care frecventează tabăra de odihnă „La Dumbravă” din raionul Soroca. De asemenea, noua stație de epurare a apelor uzate din orașul Florești oferă acces la prestarea serviciului de epurare pentru circa 4.300 de gospodării și 118 agenți economici.
Două muzee renovate
În domeniul Sporirea atractivității turistice, au fost renovate două instituții muzeale: Muzeul de istorie și etnografie din Bălți și Muzeul de istorie și etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca. Renovarea și modernizarea celor două muzee a contribuit la creșterea vizibilă a potențialului turistic și valorificarea patrimoniului cultural în Regiunea de Dezvoltare Nord.
Revitalizare urbană și eficiență energetică
Tot în 2023, în cadrul a două proiecte de revitalizare urbană, la Ocnița a fost renovată clădirea unui muzeu și a fost renovată aleea din centrul localității. În Bălți a fost renovat energetic Gimnaziului nr. 6, de spațiile căruia vor putea beneficia și elevii unor instituții de învățământ defavorizate din vecinătate. A fost finalizată renovarea energetică a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți. Cu suportul UE, 905 elevi și 80 de angajați ai liceului bălțean beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.
Planuri pentru 2024
Principalele obiective ale ADR Nord pentru anul 2024 sunt: asigurarea accesului la servicii și utilități publice de calitate, facilitarea creșterii economice, atragerea investițiilor în regiune și îmbunătățirea guvernanței la nivel regional. ADR Nord va continua să valorifice relațiile pe care le-a dezvoltat cu partenerii săi externi.