O sinteză a Ministerului Justiției referitoare la reformele realizate pe parcursul anului trecut arată că acestea s-au axat cel puțin pe opt segmente.

Anul trecut a continuat procesul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Astfel, au fost evaluați, de către Comisia pre-vetting, candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), proces care s-a încheiat cu formarea noilor organe de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

A fost creată și și-a început activitatea Comisia nr. 2 de evaluare extraordinară, alcătuită din trei experți internaționali și trei experți naționali. Aceasta va evalua judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinții de instanțe judecătorești, judecătorii curților de apel.

A fost creată și Comisia nr. 3, care are rolul de a evalua procurorii din cadrul Procuraturii Generale și a procuraturilor specializate, șefii procuraturilor teritoriale, dar și membrii colegiilor din cadrul CSP.

Pe parcursul anului 2023, a continuat perfecționarea cadrului normativ ce ține de sistemul judecătoresc și cel al procuraturii, pentru ca mecanismele interne din cadrul CSM și CSP să fie consolidate și sustenabile pe termen lung. Printre altele, s-a revizuit mecanismul de răspundere disciplinară a judecătorilor și a fost adoptată o nouă lege cu privire la modul de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor, prin care a fost creat un nou mecanism și un singur Colegiu responsabil. Același lucru s-a făcut și în cazul procurorilor.

Ministerul Justiției menționează că au fost fortificate instituțiile responsabile de lupta împotriva corupției. Iar în acest sens au fost delimitate competențele Centrului Național Anticorupție (CNA) și ale Procuraturii Anticorupție (PA). PA va investiga cazurile de corupție mare, iar CNA – cazurile de corupție mică și sistemică. Au fost operate modificări la Codul de procedură penală, astfel încât cazurile de corupție vor fi examinate în mod prioritar, pentru a evita tergiversarea lor în instanțele de judecată. O instanță anticorupție, care se va concentra pe judecarea cauzelor de corupție, urmează a fi creată.

A început, în 2023, și reforma Curții Supreme de Justiție. S-a redus numărul magistraților de la 33 la 20 și s-a modificat componența acestei instanțe.

Ministerul Justiției mai spune că, anul trecut, s-au consolidat mecanismele de protecție a drepturilor omului; s-au făcut servicii mai accesibile pentru cetățeni; au fost asigurate salarii mai mari pentru angajații din sectorul justiției și s-a reușit reducerea, cu 30%, a numărului de deținuți în penitenciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.