Maria Caraman din satul Condrătești din raionul Ungheni crește pui de găină încă din copilărie, o ocupație pe care a moștenit-o de la părinții și buneii săi. În anul 2021, Maria a pus pe roate o activitate antreprenorială care să aducă venit familiei sale. Datorită susținerii financiare și mentoratului din partea programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, familia sa are un trai decent, acasă.
De la incubatoare la mâna a doua, la echipament performant
Maria are 50 de ani și a lucrat ca îngrijitoare pentru vârstnici în Italia aproape un an, însă dorul de cei cinci copii și doi nepoți au întors-o recent acasă. Aici s-a gândit să-și dezvolte propria afacere, investind banii agonisiți peste hotare.
,,Când am inițiat activitatea, am investit mulți bani în incubatoare vechi, de mână a doua, care nu înregistrau o productivitate mare, iar cheltuielile erau prea mari și venitul prea mic. La un moment dat, mă gândeam să las totul baltă și să mă reîntorc în Italia”, își amintește Maria.
Femeia a decis să participe la instruirile despre inițierea micilor afaceri organizate cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” de Asociația Obștească (AO) de Educație Civică ,,Viitorul începe azi”. În cadrul acestor instruiri, femeia și-a încropit un plan de afaceri, pe care l-a înscris la un concurs de granturi anunțat de UE și PNUD. A fost foarte entuziasmată să afle că i-a reușit.
Datorită grantului, Maria a reușit să achiziționeze un incubator mare și performant, cu o capacitate de 300 de ouă, care o ajută să obțină o productivitate mai mare și să facă economii la consumul energiei electrice. Dacă cu incubatoarele vechi reușea să scoată 350-400 pui, acum cu incubatorul nou această cifră ajunge la 700.
„Sunt foarte mulțumită de acest incubator. Față de celelalte incubatoare, acesta e mult mai econom. Acum, plătesc mai puțin pentru consumul de energie electrică. Înainte, când lucram cu trei incubatoare mici, plăteam pentru energia electrică în jur de 500 de lei. Acum, am un incubator mai mare, achit pe lună în jur la 300 de lei pentru lumină. Grație lui, am mai mulți pui”, adaugă Maria, cu zâmbetul pe buze.
Banii obținuți prin mini-grant au mai fost investiți într-o mașină electrică de mărunțit și un tocător de furaje.
Condiții eco pentru pui și o fermă care se extinde
Puii sunt crescuți în condiții ecologice și hrăniți cu grăunțe, grâu, orz și soia, fără alte suplimente alimentare. Acum, femeia are peste 700 de pui sănătoși, pe care îi comercializează în satele din raionul Ungheni. Fiul Chiril și nepoțelul Matei o ajută să facă față grijilor cotidiene.
„Puii mei au toată libertatea și cresc în condiții bio într-un câmp deschis. Acesta este secretul unei afaceri ecologice; păsările au nevoie de apă, hrană și lumină din natură pentru a crește sănătoși. Am vândut toți puii pe care i-am crescut, iar din banii câștigați am început să-mi construiesc o încăpere unde voi crește pui pe timp de iarnă”.
Asistență pentru familiile cu venituri mici
Și alte 12 persoane cu venituri mici – persoane defavorizate, familii monoparentale și familii cu trei sau mai mulți copii – din raionul Ungheni, subregiunea Cula, au beneficiat de sprijin financiar și consiliere pentru a-și putea asigura un trai decent. Sprijinul a fost acordat de UE și PNUD, prin intermediul Asociației Obștești de Educație Civică „Viitorul Începe Azi”.
„Am încercat să dezvoltăm această zonă. Am pus accent pe capacitatea și voința oamenilor de a se implica. Să acționeze, să facă ceva pentru a-și schimba viața”, afirmă Constantin Stratulat, președintele asociației.
Potrivit studiului „Piața forței de muncă din raionul Ungheni”, elaborat cu susținerea programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, circa 30 la sută din populația raionului, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani, nu este încadrată în câmpul muncii și nici implicată în procese migraționale.
AO de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” este una dintre cele patru organizații non-guvernamentale din Ungheni și Cahul, care a beneficiat de un grant UE-PNUD în valoare de până la 20.000 euro pentru a ajuta comunitățile să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Un articol al PNUD Moldova