40 de femei au absolvit programul de validare a competențelor pentru profesia de îngrijitoare de copii, într-un curs finanțat de PNUD Moldova și susținut de Ministerul Educației și Cercetării. Din aceste 40 de absolvente, 16 au fost direcționate de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Cursul, desfășurat pe o perioadă de două luni, a oferit lecții teoretice și practice despre îngrijirea copiilor cu vârste cuprinse între 0-11 ani, dezvoltarea emoțională și comportamentală a acestora, nutriția, siguranța, integrarea în societate, igiena, primul ajutor medical și alte îngrijiri medicale pentru copii cu dizabilități sau afecțiuni curente.
După absolvire, fiecare participant a primit un certificat de validare a competențelor profesionale, recunoscut internațional. Procesul de formare a fost asigurat de cadre didactice cu studii superioare de profil medical și pedagogic.
Printre absolvente, Diana Rotaru a subliniat importanța cursului în învățarea multor cunoștințe și abilități necesare pentru a îngriji și educa copiii. Cursul i-a oferit cunoștințe despre pregătirea bucatelor pentru copii și acordarea primului ajutor medical în situații de urgență.
De asemenea, PNUD Moldova va oferi, începând din toamna anului curent, posibilitatea de instruire în domeniul profesiei de îngrijitoare/bonă pentru 30 de refugiați din Ucraina.
Această inițiativă face parte din proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală” și este implementată cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației, Misiunea în Republica Moldova.
În prezent, există 13 centre de validare care oferă cetățenilor rezidenți și migranților reveniți în țară posibilitatea de a-și certifica competențele profesionale dobândite la locul de muncă sau în alte contexte de educație non-formală și informală. Aceștia pot alege dintre cele 92 de meserii din diverse domenii, inclusiv construcții, alimentație publică, educație, ecologie, industrie textilă, industria frumuseții, transport, IT și energie regenerabilă. Pentru a accesa certificarea, beneficiarii trebuie să achite o taxă care variază în funcție de domeniul și numărul de competențe calificate, situându-se între 1 600 și 3 000 de lei (circa 150 de euro).
Până în prezent, aproape 1 000 de cetățeni din Republica Moldova și din diasporă și-au certificat competențele profesionale dobândite la locul de muncă. Programul continuă să susțină dezvoltarea profesională în diverse domenii, facilitând integrarea pe piața muncii și asigurând o îngrijire de calitate pentru copiii din Moldova.