Prima etapă a lucrărilor de conservare desfășurate în perioada 2021-2023 de la Cetatea Tighina/Bender s-au încheiat.
E vorba de investiții de peste 1,4 mil. de euro, din partea Uniunii Europene prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Tehnologiile utilizate pentru lucrările de conservare din prima etapă, inclusiv consolidarea celor mai critice zone ale Cetății de Sus și de Jos, sunt în conformitate cu standardele și practicile internaționale.
De exemplu, pentru stabilirea mortarului istoric au fost efectuate o serie de teste chimice și petrografice în Istanbul, Turcia. Pentru lucrările de restaurare și consolidare au fost utilizați peste 127,2 de metri cubi de mortar istoric, fabricați conform rețetelor istorice.
În cadrul primei etape au fost consolidate zonele/elementele de construcție sub risc de prăbușire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât și la Cetatea de Jos; s-a conservat complet a zidului din partea de Est a Cetății Tighina/Bender. De asemenea, s-au restaurat complet cele trei turnuri de zid, în zona estică a cetății, inclusiv a acoperișurilor, acestea fiind reproduse întocmai versiunii originale și s-a modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale. Alte lucrări au vizat securizarea scărilor și pasajelor de trecere, în conformitate cu standardele internaționale.
Cetatea Tighina/Bender datează din secolul al XV-lea.
Conservarea și restaurarea Cetății Tighina/Bender, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.