Punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta a devenit operațional, iar accesul la podul plutitor este deschis. Deschiderea oficială a acestuia a avut loc la 23 mai. Construcția podului urma să fie finalizată în toamna anului trecut.
În zonă a fost creată infrastructura necesară, inclusiv a fost construit un drum de acces ce duce, de la punctul de trecere al frontierei de stat Leova-Bumbăta, către drumul național G99, ocolind orașul Leova. Noua arteră rutieră are o lungime de 3,6 kilometri.
Inaugurarea acestui punct de trecere la frontiera moldo-română, deschide o nouă poartă spre UE și spre România, spun autoritățile.
Cine poate pleca-veni pe noul pod
Poliția de Frontieră subliniază că „traversarea graduală” a frontierei de stat Leova-Bumbăta a început de ieri pentru microbuze, autoturisme și pentru marfare cu greutatea de până la 3,5 tone. Treptat, însă, fluxul va fi deschis și pentru camioane care transportă mărfuri.
Procesarea va avea loc pe timp de zi, până când va fi asigurată conectarea la rețele de energie electrică. Momentan, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice.
Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din țară și alta pentru formalitățile de intrare.
Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România.
Operaționalizarea PTF va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase puncte de trecere rutiere care acum sunt mai solicitate – Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani.
O „fereastră” spre Europa pentru peste 800.000 de localnici
Punctul de trecere Leova-Bumbăta va oferi cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hăncești, Cimișlia, U.T. Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii Noi și Stefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE. Asta ar însemna că peste 830 de mii de cetățeni vor avea o alternativă în alegerea prin care pot pleca sau veni peste Prut.
Cât a costat proiectul
Valoarea contractului pentru construcția drumului de acces este de aproape 276 de milioane de lei, iar circa 50% din lucrări în sumă de circa 133,7 mii lei au fost finalizate. Lucrările ce țin de construcția sistemului de evacuare a apelor pluviale, construcția drumului colector din preajma or. Leova, marcajul definitiv, vor fi executate după deschiderea circulației către PTF. Termenul de execuție al lucrărilor este noiembrie 2023.