Aproape 60 de asociații de băștinași au aderat la Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (AABM), entitate care urmează a fi înregistrată și care va contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților, cu implicarea autorităților, diasporei și locuitorilor.
Înființarea AABM este o etapă firească de consolidare a celor 160 Asociații de băștinași create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției. De atunci, Asociațiile de băștinași au demonstrat că sunt entități capabile să contribuie la dezvoltarea locală.
La evenimentul de constituire a AABM au fost votate actele de constituire, au fost aprobate organele de conducere, statutul, precum și strategia de dezvoltare a instituției.
În perioada 2015-2022, Moldova a transformat migrația într-o forță motrice pentru dezvoltarea locală cu sprijinul PNUD și al Elveției. Proiectele realizate de Asociații de băștinași, concetățenii din diasporă și localnici au creat condiții mai bune pentru 500.000 de persoane: infrastructură pietonală, management al deșeurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare socială și culturală, servicii de turism ș.a.
Evenimentul de constituire a întrunit peste 90 de participanți: autorități publice locale și centrale, membri ai Asociațiilor de băștinași și parteneri de dezvoltare.
Cele 59 Asociații de băștinași fondatoare ale AABM își propun sinergizarea actorilor locali în atragerea de fonduri externe, cooperări monetare și non-monetare cu Asociații Diasporale – toate pentru o dezvoltare armonioasă a comunităților țării, în baza valorilor democrației participative.