Raportul privind Starea Populației Lumii (SWOP-2023) „8 miliarde de vieți, posibilități infinite: argumentul în favoarea drepturilor și alegerilor” relevă că R. Moldova oferă un exemplu elocvent la capitolul politici legislative axate pe drepturile oamenilor în ceea ce privește atingerea fertilității dorite.
Înregistrând una dintre cele mai rapide scăderi ale populației la nivel global, în special din cauza migrației — de la 4,5 milioane la începutul anilor 1990 până la 2,6 milioane în 2022, cu sprijinul experților și partenerilor, Moldova a adoptat o abordare axată pe consolidarea rezilienței demografice.
Astfel, noile politici demografice bazate pe dovezi vin să susțină femeile să combine cu succes serviciul, viața de familie și creșterea copiilor. Asta pentru ca, treptat, să fie reduse inegalitățile de gen, să existe condiții îmbunătățite în țară, iar mai puțini oameni să fie nevoiți să migreze.
Spre exemplu, au fost introduse opțiuni noi pentru părinți pentru a-i susține să aibă numărul dorit de copii: posibilitatea de a alege să primească indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului timp de un singur an, timp de 2 sau 3 ani; a fost extinsă perioada în care poate fi solicitat concediul paternal de 14 zile, a fost introdusă posibilitatea nouă pentru mamă și tată de a împărți concediul de îngrijire până la vârsta de 3 ani și de a sta pe rând cu copilul, dar și posibilitatea de a solicita program flexibil de muncă în coordonare cu angajatorul ș.a.
Un raport anterior, realizat în Moldova, a arătat că femeile și bărbații își doresc până la trei copii, dar în realitate au mai puțin de doi.
Raportul privind Starea Populației Lumii (SWOP 2023), publicat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), examinează tendințele fertilității în lume și factorii care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii.