Femeile cu dizabilități se confruntă cu obstacole la obținerea unei profesii, la angajarea în câmpul muncii, dar și la accesarea diferitor tipuri de servicii. Drept urmare, acestea sunt vulnerabile la sărăcie și violență, în unele cazuri fiind excluse social, constată sondajului „Analiza nivelului de stigmatizare a femeilor cu dizabilități”.
Studiul, elaborat ca parte a unui proiect finanțat în cadrul Parteneriatului Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi și implementat de UN Women și PNUD Moldova, arată că, totuși, aproximativ șase din zece femei sunt reziliente la stigmă și discriminare și își cunosc bine drepturile.
Dificultăți la angajare
Datele cercetării arată că trei din zece femei cu dizabilități au avut dificultăți la angajare, au pierdut locul de muncă sau sursa de venit. Accesul limitat la transportul public și la serviciile medicale sunt alte două probleme semnalate de participantele la chestionare.
Obijduite de apropiați
Referindu-se la fenomenul violenței, femeile intervievate au menționat că aceasta se întâmplă de cele mai dese ori din partea persoanelor apropiate. Femeile au mai spus că cel mai mare sprijin pentru depășirea consecințelor violenței le-a fost oferit de familie, de serviciile de asistență socială și cele medicale. În același timp, intervenția autorităților publice locale și a poliției este considerată mai puțin eficientă.
„Depozitează” obidele în suflet
Studiul constată că fiecare a doua femeie care a trecut prin discriminare sau abuz nu a spus nimănui despre aceste experiențe negative, iar dintre cele care au decis să semnaleze problema, fiecare a patra nu a primit niciun fel de suport.
Chestionarul a fost realizat pe un eșantion de 110 femei cu dizabilități din toată țara, în perioada 20 noiembrie 2022 – 12 ianuarie 2023. Datele au fost colectate de Asociația „Motivație” din Moldova.