Mai mulți locuitori din nordul R. Moldova, care au solicitat lemne de foc mai ieftine, așa și nu le-au primit. Se întâmplă din cauza condițiilor meteo care îngreunează procesul de aprovizionare. Deși la ocoalele silvice din raionul Sângerei sunt suficiente stocuri de masă lemnoasă, acestea nu pot fi scoase din pădure, decât cu unități de transport puternice, serviciile cărora însă costă scump.

„Condițiile climaterice la moment nu ne permit să scoatem lemnul și chiar este foarte greu. Procesul de scoatere a lemnului din pădure, de încărcare, de transportare în comună, pe urmă repartizarea populației este unul anevoios pentru orice primar, sunt niște costuri care trebuie asumate de populație pentru că noi nu avem posibilitatea de a le acoperi”, a primarul de Pepeni, Oleg Rotaru.

În comuna Pepeni, raionul Sângerei, sunt peste 450 de familii care au solicitat să procure lemn. 60 de persoane au beneficiat de câte doi metri steri de lemn la prima etapă. La a doua etapă 115 familii au beneficiat de câte trei metri steri.

Și la Sîngerei oamenii așteaptă

Și locuitorii orașului Sângerei așteaptă să primească lemne la un preț mai mic.

Potrivit primarului orașului, Arcadie Covaliov, aproape 260 de oameni au primit deja câte trei metri steri de lemn.

„Mai sunt înregistrați de urgență aproape 150 de oameni, dar în total sunt peste 400 de solicitări”, a menționat primarul, citat de ziarul local „Ecoul nostru”.

Lemne „ieftine”, care tot scumpe sunt

Dacă prețul de piață pentru un metru ster de lemn este de 2.000 de lei, locuitorii din raionul Sângerei pot cumpăra lemne direct de la agenția „Moldsilva” cu 756 lei pentru un metru ster de lemn tare și 378 lei pentru lemn moale. Prețul unui metru ster de lemn, plus serviciile de transport ajunge la 1300 de lei.

Lemne vor veni și din România

la începutul lunii octombrie 2022, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor R. Moldova de 200.000 de metri steri de lemn.

Premierul Natalia Gavrilița a afirmat că lemnele urmează să ajungă în R. Moldova săptămâna viitoare.

În august trecut, Guvernul a alocat 64,2 mil. de lei în scopul neadmiterii majorării prețului la lemne.

În R. Moldova, 680 de mii se încălzesc iarna cu lemne sau cărbune, altele 285 de mii – cu gaze naturale, iar circa 165 de mii – au încălzire centralizată.

Iana Gorobeț, corespondent comunitar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here