Problema clădirilor publice și a caselor abandonate devine tot mai accentuată în orașul Sîngerei, ca de altfel și în multe alte localități din Republica Moldova.

Este consecința mai multor factori social-economici, cum ar fi migrația, instabilitatea economică, dar și litigii de ordin juridic legate fie de partajarea imobilelor sau a terenurilor.

Un exemplu grăitor poate servi edificiul fostei școli nr.1, nefuncțională de mai bine de 20 de ani, însă care e amplasată pe teritoriul Liceului ,,Dimitrie Cantemir”. Aceasta este vandalizată sistematic și este folosită ca loc de distracție pentru tinerii rebeli. Asta chiar dacă acest imobil este avariat și e un loc periculos pentru petrecerea timpului liber al minorilor.

La fel, în ultimii ani, în orașul Sângerei a crescut și numărul caselor părăsite în sectorul privat. Practic, fiecare mahala are câte 2-3 case abandonate. Întrebați despre motivul din care aceste case au ajuns în asemenea stare, vecinilor spun că ,,stăpânii au decedat de mulți ani, iar urmașii nu-și revendică dreptul la proprietate”.

Autoritățile văd câteva soluții în asemenea situații – să mărească impozitele pentru imobilele părăsite, transferarea proprietății în custodia primăriei sau revendicarea obligată a imobilului de către urmași.

Iana Gorobeț,
corespondentă comunitară în o. Sîngerei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here