Ciuluc din zona Sânrereiului este un râu mic care a avut și are de suferit din cauza nerespectării regimului hidrologic, a lipsei fâșiilor de protecție și a nivelului scăzut de educație ecologică a populației. Acești factori s-au răsfrânt nefast inclusiv asupra cantității și calității resurselor de apă și a sănătății populației locale.

La un pas de dezastru ecologic

Într-un interviu la acest subiect, primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov ne-a spus că problema respectivă persistă de prin 1980.

„Amplasarea construcțiilor private pe malul acestuia, aruncarea neautorizată a deșeurilor, cât și pășunatul în exces – sunt factori ce influențează negativ râulețul Ciuluc”, spune primarul.

Dar cea mai gravă problemă care menține râul Ciuluc într-un hal fără de hal e starea dezastruoasă a Stației de epurare și a Stației de pompare – obiective construite încă în anii ’60-‘80. În 2014, s-a dat start unui proiect pentru edificarea unei noi stații de epurare și a uneia de pompare, dar, din lipsă de finanțe, lucrările de construcție au fost stopate. În consecință, râul Ciuluc este poluat de reziduurile care ajung în apele sale.

Sunt necesare investiții de milioane

Autoritățile locale au estimat că pentru redresarea parțială a situației ar fi necesare în jur de 4 milioane de lei, bani cu care s-ar continua construcția celor două stații.

Primarul de Sângerei spune că un parteneriat în acest sens prinde contur cu parteneri coreeni.

Edilul mai spune că starea râului este, de fapt reflecția, gradului de educație a locuitorilor.

„Problema Ciulucului este direct proporțională cu starea și curățenia orașului”, potrivit lui Arcadie Covaliov.

Se întrezăresc perspective sănătoase

Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sângerei, împreună cu Victoria Tabarcea, profesoară de biologie, a căutat și identificat soluții pentru râulețul Ciuluc. Astfel, cu implicarea administrației locale, a voluntarilor și a locuitorilor, acesta poate deveni un râuleț curat, frumos și bine structurat.

Pentru asta este necesară realizarea următoarelor măsuri:

  • Adâncirea albiei;
  • Eliminarea barajelor neautorizate;
  • Amenajarea unei zone de protecție, însoțită de plantarea în apropiere a unor specii de arbori și arbuști;
  • Contracararea defrișării arborilor;
  • Monitorizarea de către Inspectoratul Ecologic a deversărilor apelor reziduale în râu;
  • Crearea unui fond de acumulare de fonduri pentru salubrizarea continuă a râului Ciuluc.

Tinerii au ajuns și la concluzia că, în paralel, pe malul râului, administrația or. Sângerei trebuie să creeze o zonă de agrement pentru localnici și turiști.

Soluții pentru salvarea de la un dezastru ecologic a râulețului Ciuluc există și au fost identificate, astfel că acesta are toate șansele să renască, să devină frumos și curat. Pentru aceasta e nevoie de fonduri și implicarea fiecărui membru al comunității.

Daniel Creanga,
corespondent voluntar în o. Sîngerei,
voluntar al Centrului de Tineret

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.