25 de femei au beneficiat pe parcursul anului curent de cursuri de alfabetizare digitală, care au fost oferite la Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței în bază de gen din UTA Găgăuzia.
Instruirea a avut loc cu sprijinul unui proiect PNUD, finanțat de Guvernul României, prin intermediul unei contribuții acordate de RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.
„Aceste cunoștințe sunt printre cerințele de bază pe piața forței de muncă, în special în cazul femeilor din grupurile vulnerabile care, de multe ori, au doar studii medii de specialitate. Orice angajator, fie din sectorul privat, fie din cel public, vrea să economisească timp. Resursele pe care le însușesc femeile le permit să corespundă acestei cerințe – ele vor ști să opereze computerul rapid și eficient”, afirmă Svetlana Gheorghieva, directoarea Centrului.
Participantele sunt încrezătoare că acum vor reuși să își găsească un loc de muncă mai bine plătit.
„Nu mai vreau să fac munci necalificate”
Una dintre beneficiarele programului de instruire este Inga Milcan (40 de ani) din satul Chirsova. Femeia e după concediul de maternitate. Deși a absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei nu a lucrat conform specialității și avea doar cunoștințe elementare în domeniul IT.
„Am decis să îmi reîmprospătez cunoștințele și să nu mai fiu nevoită să fac munci necalificate. Vreau un serviciu la care să merg cu plăcere. Vreau să trăiesc în Moldova, am casă aici, sunt gospodină, mamă, dar trebuie să mă realizez în plan profesional”, relatează Inga.
Un re-start pentru refugiatele din Ucraina
Cursurile în domeniul IT sunt o oportunitate bună și pentru femeile din Ucraina, stabilite în UTA Găgăuzia odată cu declanșarea războiului din țara vecină. „În Ucraina aceste femei erau angajate în diferite domenii – medicină, bănci, agricultură, învățământ etc. Pentru ele cursurile IT sunt importante, deoarece le permit să obțină cunoștințe suplimentare, dar și certificate în baza cărora vor putea continua această formare”, afirmă Svetlana Gheorghieva.
Evgheniya are 41 de ani și este din regiunea Odessa. Se află la Centrul pentru reabilitarea victimelor violenței în familie din UTA Găgăuzia de aproape șase luni, împreună cu cei doi copii ai săi, Vica (4 ani) și Sașa (3 ani).
Până la război, Evgeniya a lucrat croitoreasă. „Avem o afacere de familie, soțul este designer vestimentar – el elabora modele de haine, eu mă ocupam de croit, cusut. Aveam și câțiva angajați. Producția o vindeam la renumita piață de la kilometrul 7 din Odessa”.
Femeia este sigură că instruirea în domeniul IT îi va fi de ajutor: „Am obținut experiență care îmi va fi foarte utilă. Ne va ajuta tare mult la dezvoltarea și promovarea afacerii”. Ca și alți concetățeni de-ai săi, Evgheniya nu știe cât va mai rămâne în Moldova. Până atunci, ea este decisă să își găsească și un loc de muncă.
O altă refugiată, Anastasia (30 de ani), este din orașul Mykolaiv și a venit în Moldova împreună cu cei doi copii – Matvei (8 ani) și Varvara (10 luni). Până la nașterea celui de-al doilea copil tânăra lucra în sectorul bancar.
„Înainte să venim în Moldova am stat o lună sub bombardamente. Orașul risca să rămână izolat. Ne-am mobilizat ca să salvăm copiii. Niște cunoștințe din Odessa au închiriat o mașină, ne-au dus până la graniță. Atunci, în martie, ni se părea că totul se va termina rapid. Să mergi cu un sugar, neștiind unde vei fi cazat și ce te așteaptă în drum, este foarte greu. Varvara avea trei luni când am venit încoace”, își amintește Anastasia.
Anastasia afirmă că programul de educație digitală este foarte important. „Eu lucrez în Excel și Word, era ceva cunoscut, dar m-am perfecționat. Am aflat că pot eficientiza mai mult activitatea mea profesională. În gând, în fiecare zi merg acasă. Soțul și-a dorit tare mult o fiică și e dureros să știu că nu vede cum crește copilul. Suntem ostaticii acestei situații, nu ne întreabă nimeni dacă ne place sau nu”, spune Anastasia.
După absolvire, femeile sunt ajutate să-și elaboreze CV-ul și să își găsească un loc de muncă. „Avem o bază de date cu agenți economici. Reieșind din competențele și cunoștințele pe care le dețin, direcționăm femeile spre acești angajatori și multe dintre ele reușesc. Până acum am angajat cinci femei care au venit din Ucraina”, afirmă Svetlana Gheorghieva.
Raportul de cercetare calitativă „Competențele digitale ale femeilor din Găgăuzia și impactul lor asupra competitivității pe piața muncii din regiune”, elaborat cu sprijinul PNUD, constată că alfabetizarea digitală este unul dintre factorii care favorizează angajarea femeilor în câmpul muncii.
Violența domestică și competențele digitale ale femeilor sunt interconectate, fiindcă competențele digitale afectează competitivitatea femeii pe piața muncii. Dacă ea lucrează, aceasta îi crește statutul financiar, constată studiul. Astfel, ea nu mai depinde în totalitate de partener și se poate separa de el în cazul în care acesta devine abuziv și violent.