Peste 1000 de tineri au participat la Festivalul Tineretului la Ungheni, eveniment desfășurat, la 12 noiembrie, în contextul declarării anului 2022 Anul European al Tineretului și cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, care se sărbătorește tradițional în a doua duminică a lunii noiembrie.
„Ungheniul este cu adevărat un oraș al tineretului, fiind, la moment, în topul localităților din Republica Moldova cu cel mai mare număr de tineri raportat la numărul total al populației. De aceea, organizarea aici a unui festival care să celebreze tinerii, promotori ai schimbărilor, este mai mult decât firească”, a spus primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului.
Tinerii au avut parte de un program divers și captivant, prin care organizatorii și-au propus să-i încurajeze să adopte un stil de viață sănătos, să fie creativi, să se implice activ în viața socială, culturală, sportivă și economică a municipiului Ungheni.
Copiii și adolescenții și-au expus lucrările în cadrul Expoziției de desen „Tinerii – ambasadorii schimbării”, dar și în cadrul Expoziției de fotografii „Tinerii în acțiune”. Totuși, cea mai importantă componentă a festivalului a fost competiția de alergare „Tinerețe 2022”, care a cuprins patru curse de alergare pe distanțe de 10 și 5,5 km. Competiția, la care participă anual sute de amatori ai sportului, are o istorie îndelungată, de 24 de ani.
Festivalul a avut drept scop celebrarea și susținerea tinerilor ca promotori ai schimbării și a fost organizat de Primăria municipiului Ungheni, cu suportul UE, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de UNICEF și PNUD, program grație căruia Ungheniul s-a reconstruit și modernizat.
În ultimii patru ani, grație sprijinului oferit de UE în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a fost renovată una dintre cele mai mari și mai vechi grădinițe din Ungheni – „Tereza Sobolevschi”, fiind oferit un suport financiar de 2,8 milioane de lei. La fel, de sprijinul Uniunii Europene a beneficiat și grădinița „Delia”, care a fost dotată cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive în valoare de 310.000 MDL (16.763 EUR). Grădinița s-a redeschis după ce a fost închisă timp de 10 ani și poate găzdui 130 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.