Dumitru Vornic din satul Sălcuța, raionul Căușeni, cioplește în lemn încă din copilărie, preluând această îndemânare de la tatăl său. Cu anii și-a dezvoltat abilitățile la nivelul unui adevărat artist, care simte și știe cum trebuie creată o operă de artă din lemn.

Primele lecții de „comportament” cu lemnul, Dumitru Vornic le-a luat de la lecțiile de educație tehnologică din școală, când a confecționat primele baghete din lemn bătut doba.

Prima lucrare în sensul deplin al cuvântului a realizat-o la vârsta de 22 ani. Atunci a înțeles că prelucrarea lemnului este vocația și sensul vieții sale. De atunci, a confecționat mai multe lucrări în lemn și toate îi sunt dragi, pentru că în toate pune suflet și dragoste.

Îi vine foarte greu să aprecieze anumite lucrări, dar susține că una din experiențele cele mai recente, care i-au lăsat o amprentă în personalitatea sa, este colaborarea cu Muzeul din localitate, instituit în memoria monahului „Ioan Zlotea”. Aici, mai multe elemente din Bisericuța din lemn, ridicată în cinstirea Tuturor Sfinților Neamului, poartă amprenta mâinii sale artistice: ușa de la intrare, scările către turla bisericii și balconul pentru corul bisericii.

Iar pentru tineri, Dumitru Vornic are un îndemn și un mesaj care poate fi considerat ca un motto: „În viață este important să-ți urmezi visurile și calea, să faci lucrurile cu drag, căci atâta timp cât lucrul este făcut cu plăcere, acesta va fi cel mai reușit lucru.”

Olivia Bacal,
Ana Ermurache,
Vlad Sîrbu,
Mihai Baltag,
Carolina Canțîr,
corespondenți comunitari la Sălcuța, raionul Căușeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here