25 instituții de învățământ din țară, printre care șase din regiunea de sud a țării, au participat, recent, la un program complex de sesiuni în cadrul inițiativei „Școala Digitală”, lansată de „Tekwill în Fiecare Școală” și „Startup City Cahul”.
Timp de cinci zile, o sută de profesori, alături de mentori internaționali, au dezvoltat strategiile de transformare digitală cu integrarea modelului de predare-învățare „Flipped classroom”, dar și a noilor tehnologii și instrumente digitale.
În cele 25 de instituții de învățământ va fi dezvoltată infrastructura și modul de predare-învățare, iar elevii vor avea posibilitatea să studieze în baza programelor educaționale internaționale de transformare digitală. Unul dintre aceste programe este Microsoft, datorită căruia elevii vor învăța să-și dezvolte abilitățile sociale, antreprenoriale, creativitatea, analiza, gândirea critică, deschiderea pentru învățare continuă, dar și formularea concluziilor bazate pe logică.
Un alt program este OCDE Learning Compass, în care vor fi utilizate metodele Design Thinking și Learn Startup pentru a dezvolta în rândul elevilor programe de învățare racordate la abilitățile lor. Tinerii vor avea oportunitatea să studieze și programul de realitate augmentativă/virtuală a modelelor 3D de la Corinth.
Instruirile profesorilor cu privire la cele trei programe internaționale de transformare au început deja și vor continua până la sfârșitul anului de studii.
Strategia de digitalizare a școlilor urmează a fi implementată în următorii trei ani în 25 de instituții de învățământ din țară, iar în anul de studiu 2023-2024, alte 50 de școli vor fi parte a transformării.
Inițiativa „Școala Digitală” este implementată de ATIC, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare: USAID Moldova, Ambasada Suediei, Uniunea Europeană și PNUD Moldova.