vineri, decembrie 13, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

/VIDEO/ Cum scrieți o cerere de chemare în judecată cu șanse mari de a fi admisă de instanță

Acasă Articole Social-economic /VIDEO/ Cum scrieți o cerere de chemare în judecată cu șanse mari...

Astăzi vorbim despre cererea de chemare în judecată, și mai exact, despre cum scrii o cerere cu șanse mari de a fi admisă de instanță.

Să presupunem că ai împrumutat cuiva o sumă de bani și nu i-ai mai văzut înapoi. Acum vrei să acționezi persoana în judecată ca să-ți recuperezi banii. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să scrii o cerere de chemare în judecată.

De felul în care este întocmit acest document depinde succesul acțiunii în instanță și de multe ori – câștigarea cauzei.

La întocmirea cererii de chemare în judecată, trebuie să ții cont de 3 aspecte importante.
În primul rând, este nevoie să identifici problema juridică pe care o ai și să cauți temeiului de drept, adică să indici ce drept ți-a fost lezat și ce spune legea în acest sens.

Al doilea aspect este identificarea pârâtului, adică a persoanei împotriva căreia este inițiată acțiunea civilă.

Poate exista un singur pârât, sau pot fi mai mulți. Poate fi o persoană fizică, o persoană juridică, sau o instituție a statului.

În cazul persoanelor fizice, indici obligatoriu: numele, prenumele, adresa de domiciliu sau ultimul loc de trai, numărul de telefon și codul de identificare numeric. Dacă datele solicitate nu sunt indicate, acest lucru poate servi temei pentru respingerea cererii.

În cazul persoanelor juridice, trebuie să cunoști: denumirea instituției, datele de contact, adresa juridică și poștală, codul fiscal și datele bancare. Informația o poți solicita printr-o cerere de la Agenția Servicii Publice, sau chiar de la pârât.

Al treilea aspect important este anexarea probelor.

Astfel, cererea de chemare în judecată trebuie să conțină informații despre: Instanța de judecată căreia te adresezi; numele tău și cel al pârâtului; să descrie problema juridică și dreptul care ți-a fost încălcat, cu trimitere la un articol din codul civil. De asemenea, în cerere explici care sunt pretențiile și ce soliciți de la pârât. De obicei pretențiile se estimează în bani, dacă este posibilă o astfel de evaluare.

După ce te-ai asigurat că cererea ta conține toate informațiile enumerate mai sus, mergi să o depui la judecătorie. Atenție, de regulă poți face asta la judecătoria de pe raza circumscripției în care pârâtul își are domiciliul, dar există și excepții prevăzute de Codurile de Procedură. Pentru detalii poți accesa link-ul afișat mai jos.

La depunerea cererii, anexezi la ea: Copia buletinului de identitate, Cererea de chemare în judecată – câte o copie pentru fiecare participant în proces, pot fi trei sau mai mulți, Probele, Dovada achitării taxei de stat sau ordinul de plată la bancă, Și dovada respectării procedurii prealabile, care este obligatorie în cazul tău. Drept dovadă poate servi avizul de la poștă, care confirmă faptul că i-ai expediat pârâtului o cerere prealabilă.

În cazul în care cererea de chemare în judecată va fi admisă, dosarul va fi repartizat în termen de 24 de ore, judecătorului sau, după caz, completului de judecată.

Atenție! Judecătorul poate decide să nu admită cererea. Motivele din care un magistrat este în drept să-ți respingă cererea, pot fi: lipsa probelor la dosar, depășirea termenilor prevăzuți de legislație sau faptul că în cerere figurează un pârât necorepunzător.

Să ne cunoaștem drepturile, să învățăm să ni le apărăm. Pe curând!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -